NOS NieuwsAangepast

Partner 'NSA-journalist' vastgezet

De partner van een journalist die een belangrijke rol speelde bij het onthullen van het NSA-schandaal rond Edward Snowden is in Londen urenlang vastgehouden. De man, David Miranda, werd op de luchthaven Heathrow bijna negen uur lang ondervraagd.

Miranda is de partner van Glenn Greenwald die in de krant the Guardian publiceerde over de praktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Greenwald baseerde zijn artikelen op documenten die hij van oud-medewerker Edward Snowden had gekregen.

Terrorism Act

Miranda werd aangehouden op basis van de Terrorism Act. Die maakt het mogelijk mensen zonder ze te arresteren negen uur lang te ondervragen. Zijn telefoon, computers en geheugensticks werden in beslag genomen, zegt Greenwald.

Van de Terrorism Act wordt veel gebruikgemaakt om mensen bij binnenkomst van Groot-Brittannië te ondervragen, maar het overgrote deel van de mensen krijgt binnen een uur toegang tot het land. Miranda werd op vijf minuten na de volle negen uur vastgehouden.

Gewoonweg dictatoriaal

Zijn partner Glenn Greenwald ziet dat als intimidatie en een aanval op de persvrijheid. "Het is al erg genoeg dat bronnen van journalisten worden vervolgd. Nog erger is het als journalisten die de waarheid openbaren, gevangen worden gezet. Maar het oppakken van familieleden en partners van journalisten is gewoonweg dictatoriaal", aldus Greenwald.

Hij zegt verder alleen maar meer vastbesloten te zijn om met zijn werk door te gaan. Brazilië, waar Greenwald en Miranda wonen, heeft bij Groot-Brittannië geprotesteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl