NOS NieuwsAangepast

Vrouwen naar Syrië voor seks-jihad

Honderden vrouwen uit met name Noord-Afrika en het Midden-Oosten nemen deel aan de 'seks-jihad' in Syrië. Ze worden vaak onder valse voorwendselen naar het land gelokt om daar seksuele diensten te verlenen aan de strijders.

Correspondent Frank Renout sprak met een Tunesische advocaat, die zich veel bezighoudt met jihadstrijders. Hij stuitte tijdens zijn werk op Tunesische vrouwen die naar Syrië gingen. Volgens de advocaat werden zij vooral geronseld in moskeeën, waar de vrouwen een mooie toekomst voorgeschoteld kregen.

"Bijvoorbeeld dat ze in Syrië een bruidegom kunnen vinden. En dat is voor sommige moslimvrouwen een 'ticket to heaven'", zegt Renout. "Als ze met een moslimstrijder trouwen, die omkomt tijdens de jihad, gaat niet alleen hij naar de hemel, maar dan krijgt ook zij een vrijbrief om naar de hemel te gaan."

Gedwongen seks

Bij aankomst in Syrië blijkt het vaak alleen maar om seks te gaan. In sommige gevallen gaat het om gedwongen seks. Vrouwen die terugkeerden naar Tunesië waren soms zwanger en spraken van verkrachting, vertelde de advocaat.

Ook klopten er families bij de advocaat aan die hun dochter waren kwijtgeraakt. Die bleek dan vaak ook geronseld te zijn en inmiddels in Syrië te zitten.

Toch zijn er vrouwen die vrijwillig naar Syrië gaan om daar te trouwen met een strijder. Onlangs nog verhuisde een Britse van Londen naar Aleppo om zich te laten uithuwelijken aan een strijder. Zij zag dat als haar bijdrage aan de strijd in Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl