NOS NieuwsAangepast

CIA geeft bestaan Area 51 toe

Voor het eerst heeft de Amerikaanse overheid het bestaan van de supergeheime locatie Area 51 erkend. Het bestaan van de mysterieuze militaire basis was een publiek geheim, maar de CIA heeft nu documenten vrijgegeven waarin de basis beschreven staat.

Vanwege alle geheimzinnigheid rond de basis in Nevada ontstonden er allerlei geruchten over wat zich daar zou afspelen. Zo zou de VS er de wrakstukken bewaren van een ufo die in 1947 in Roswell zou zijn neergestort. Series als 'The X-Files' vergrootten de bekendheid van de basis.

In de documenten die nu zijn vrijgegeven staat niks over ufo's, maar wordt wel een goede reden gegeven voor alle veiligheidsmaatregelen: de CIA en de Amerikaanse luchtmacht gebruikten de basis om spionagepiloten te trainen en nieuwe vliegtuigen te testen, zoals de fameuze U2. Dat verklaart ook meteen waarom er regelmatig mysterieuze lichtjes in de lucht te zien waren.

Paradise Ranch

In de documenten, die onderzoekers van de National Security Archive in handen kregen na een verzoek tot openbaarmaking, wordt ook de geschiedenis van Area 51 beschreven. Het gebied werd in 1955 aangekocht door de Amerikaanse overheid, omdat het ver van de bewoonde wereld lag, maar dicht bij een bestaande militaire basis. Om het aantrekkelijker te laten klinken voor werknemers luidde de officiële naam Paradise Ranch.

Veel feiten in de documenten waren in de loop der jaren al gelekt, maar toch spreken de onderzoekers van een doorbraak. "Hiermee komt een eind aan jaren van officiële geheimzinnigheid over Area 51. Misschien wordt er in de toekomst wel meer vrijgegeven", zegt een van hen hoopvol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl