NOS NieuwsAangepast

Isinbajeva haalt uit naar homo's

De Russische atlete Jelena Isinbajeva heeft homoseksualiteit veroordeeld. Ze heeft kritiek op mede-atleten die hun vingernagels in de regenboogkleuren hadden gelakt uit solidariteit met homo's.

De polsstokhoogspringster, die dinsdag in Moskou haar derde wereldtitel won, neemt het op voor de Russische homowet, waarin 'homo-propaganda' wordt verboden. Veel landen hebben kritiek op de wet en er zijn diverse oproepen gedaan om de Olympische Winterspelen in Sotsji volgend jaar te boycotten.

Isinbajeva zei dat "als we toestaan om al deze dingen op straat te promoten, we erg bang zijn voor ons land omdat we onszelf beschouwen als normale mensen. Bij ons leven mannen met vrouwen en vrouwen met mannen".

Nagellak

Op de WK in de Russische hoofdstad maakte een aantal atletes een statement met hun nagellak, onder wie een paar Zweedse vrouwen. Hoogspringster Emma Green-Tregaro twitterde een foto van haar gekleurde nagels, aangevuld met de hashtags #pride en #moscow2013.

Isinbajeva vindt het onterecht dat de atletes dit in Rusland deden. "Het is respectloos tegenover ons land, tegenover onze burgers. Misschien verschillen wij wel van andere Europese volken. Wij hebben ons vaderland en iedereen moet dat respecteren." Ze voegde eraan toe: "Als wij in een ander land komen, houden we ons aan de regels die daar gelden."

De internationale atletiekunie IAAF zegt dat beide meningen gerespecteerd moeten worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl