NOS NieuwsAangepast

Castro: nooit gedacht 87 te worden

Fidel Castro had nooit gedacht 87 jaar oud te zullen worden. Dat schrijft de Cubaanse oud-leider in een lang artikel in de communistische krant Granma, ter ere van zijn verjaardag afgelopen dinsdag.

Castro schrijft dat hij verwachtte dat hij een zware buikoperatie in 2006 niet zou overleven. Castro droeg destijds daarom de macht over aan zijn broer Raúl, die het land nog altijd leidt.

"Ik had nooit durven dromen dat ik zeven jaar later nog zou leven", schrijft Castro. Overigens verschijnt hij de afgelopen jaren slechts zelden in het openbaar en wordt er slechts af en toe beeldmateriaal van hem vrijgegeven.

Steun van Sovjetunie

In het drie pagina's tellende stuk haalt Castro ook herinneringen op aan zijn vriend Hugo Chávez, de Cubacrisis en de mislukte invasie van de Varkensbaai.

Ook verklapt Castro dat de Sovjetunie in de jaren tachtig verklaarde het eilandstaatje niet militair te zullen steunen als de VS zou aanvallen. Minister van Buitenlandse Zaken Andropov zei dat het land "dan alleen zou moeten vechten".

"We vroegen hem of ze wel gratis wapens zouden blijven leveren, zoals tot dan toe het geval was", schrijft Castro. "Toen hij ja zei, zeiden we: 'Maak je dan maar geen zorgen, we rekenen zelf wel af met wie ons aanvalt'."

Ondanks zijn vertrouwen in de goede afloop zegt Castro dat de opmerkingen geheim moesten blijven, om de VS niet op ideeën te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl