NOS NieuwsAangepast

Boskalis koerst op recordwinst

Bij Koninklijke Boskalis Westminster heerst een soort jubelstemming. De zaken gaan zo goed dat het baggerbedrijf uit Papendrecht voor dit jaar een historisch hoge nettowinst verwacht van tenminste 330 miljoen euro. Vorig jaar werd ook al een recordomzet en -winst gedraaid.

Het bedrijf publiceerde vandaag de halfjaarcijfers. De omzet steeg naar een recordhoogte van 1,57 miljard euro, een stijging met 12 procent. De nettowinst kwam uit op 123 miljoen euro, een toename van 20 procent.

"De marktomstandigheden waren nog steeds uitdagend, maar desondanks waren de grote schepen goed bezet en hielden we de orderportefeuille op peil", aldus topman Peter Berdowski.

Verkoop

De winstverwachting is mede te danken aan de eenmalige boekwinst van rond de 50 miljoen euro die het bedrijf realiseert met de verkoop van het belang van 40 procent in het Griekse maritieme constructiebedrijf Archirodon.

Boskalis is actief in 75 landen en in markten die bepaald worden door de wereldhandel en de behoefte aan energie. Op de Europese markt ziet de baggeraar aanhoudende terughoudendheid bij overheden om te investeren.

Orders

Wereldwijd staan grootscheepse grondstoffenprojecten onder druk door de dalende prijzen van grondstoffen. Die zijn weer het gevolg van de zwakke economie in Europa en de groeivertraging in opkomende markten zoals Brazilië en China. De belangrijkste markten voor het bedrijf zijn Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië. Daar voert het bedrijf onder meer landaanwinningsprojecten, havenontwikkelingen en de aanleg van olie- en LNG-terminals uit.

De orderportefeuille is met 4,52 miljard euro meer dan goed gevuld en 400 miljoen euro groter dan eind december. Onlangs kreeg Boskalis nog een opdracht in Zuid-Korea ter waarde van 80 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl