1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Officiële dodental Egypte gestegen

Bij de gevechten in Egypte tussen regeringstroepen en aanhangers van de afgezette president Morsi zijn volgens officiële cijfers van de regering zeker 278 mensen om het leven gekomen. Onder hen zijn 235 burgers, heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.

Regeringsbronnen hadden het tot het einde van de middag over 149 doden, maar de Moslimbroederschap meldde toen al dat er meer dan 2000 mensen om het leven zijn gekomen. In een VN verklaring werd gesproken van honderden doden.

Bloedbad

De onlusten in Egypte begonnen vanochtend toen ordetroepen twee protestkampen van aanhangers van de afgezette president Morsi binnenvielen. Volgens het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken openden Morsi-aanhangers het vuur op de regeringstroepen. De Moslimbroederschap spreekt die berichten tegen.

De rest van de dag werd in het hele land gevochten. Dat was voor vice-president ElBaradei aanleiding om zijn ontslag in te dienen. Hij wil daarmee afstand nemen van het bloedbad dat vandaag door het leger is aangericht.

Buitensporig geweld

De Moslimbroederschap beschuldigt regeringstroepen van buitensporig geweld. Er is onder meer geschoten, traangas ingezet en er zouden tenten van Morsi-aanhangers in brand zijn gestoken.

De interim-regering kondigde vanmiddag de noodtoestand af. Ook geldt in Egypte een uitgaansverbod van 19.00 uur tot 06.00 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl