Interim-president Mansour van Egypte heeft de noodtoestand uitgeroepen voor de duur van een maand. Ook riep hij de hulp van het leger in om de veiligheid in het land te waarborgen.

In Caïro, Alexandrië en Suez en in tien provincies geldt voorlopig een uitgaansverbod van 19.00 uur tot 06.00 uur in de ochtend.

De Egyptische vice-president El Baradei heeft zijn ontslag ingediend. Hij neemt nadrukkelijk afstand van het bloedbad dat het leger vandaag heeft aangericht onder de aanhangers van de verdreven president Morsi.

Dodental naar boven

De Egyptische interim-regering heeft het dodencijfer naar boven bijgesteld en zegt dat er zeker 150 mensen zijn omgekomen bij het ontruimen van de protestkampen van Morsi-aanhangers. Tegenstanders van de regering en de VN zeggen dat er veel meer slachtoffers zijn.

Gedurende de dag kwam de Egyptische regering met steeds hogere dodentallen. Tegen het eind van de ochtend prees de regering de ordetroepen nog voor het terughoudende optreden bij de ontruiming van twee protestkampen van aanhangers van de afgezette president Morsi.

Buitensporig geweld

Na weken van waarschuwingen aan de betogers in twee wijken van Caïro grepen politie en leger vanochtend vroeg in, en begon de ontruiming van de sit-ins. Volgens de Moslimbroederschap werd daarbij buitensporig geweld gebruikt en is het werkelijke dodental vele malen hoger. Er werd geschoten, traangas ingezet en tenten van betogers zouden in brand zijn gestoken. Volgens getuigen schoten bewoners van de protestkampen ook op de politie.

De streng-islamitische Nour-partij roept op om onmiddellijk te stoppen met de gevechten. De partij houdt de interim-regering verantwoordelijk voor de vele doden in Egypte. Door het geweld dreigt er volgens de Nour-partij een burgeroorlog in Egypte.

Het Witte Huis veroordeelt het geweld in Egypte en zegt dat de gewelddadigheden het voor het land alleen maar moeilijker maken om vooruitgang te boeken. De woordvoerder van president Obama liet ook weten dat de VS tegen het uitroepen van de noodtoestand is.

STER reclame