NOS NieuwsAangepast

Heldenonthaal voor Palestijnen

Een groep van 26 Palestijnse gevangenen die gisteravond door Israël werd vrijgelaten, heeft een heldenontvangst gekregen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. Elf van de 26 Palestijnen werden op de Westoever ontvangen door de Palestijnse president Abbas; in Gaza, waar de vijftien anderen naartoe gingen, klonk vreugdevuur en werd vuurwerk afgestoken.

Israël heeft in de aanloop naar vredesbesprekingen met de Palestijnen afgesproken dat in totaal 104 gevangenen vrijkomen. Sommigen van hen zijn tot lange celstraffen veroordeeld voor aanslagen op Israëliërs. Hun vrijlating heeft in Israël tot scherpe kritiek geleid.

Ontmoeting

Vandaag ontmoeten Palestijnse en Israëlische vredesonderhandelaars elkaar in Jeruzalem. Volgens de Israëlische krant Haaretz zal er vooral gesproken worden over richtlijnen en afspraken voor de vredesbesprekingen. Ook zullen de eerste inhoudelijke standpunten over tafel gaan.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry heeft aan de vooravond van de besprekingen gebeld met premier Netanyahu. Kerry heeft zich er volgens Haaretz bij Netanyahu over beklaagd dat Israël daags voor het overleg nieuwe bouwplannen aankondigde in de bezette gebieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl