NOS NieuwsAangepast

Miljoenen aan stufi teruggevorderd

Het ministerie van Onderwijs heeft vorig jaar 1742 studenten betrapt die een beurs voor uitwonenden hadden aangevraagd terwijl ze thuis woonden.

Sinds vorig jaar is de aanpak van fraude met de uitwonendenbeurs wettelijk geregeld, waardoor het gesjoemel kan worden bestraft. De controles hebben volgens het ministerie vorig jaar tenminste 12 miljoen euro opgeleverd.

Voorgoed verspeeld

Studenten die worden betrapt, moeten het te veel betaalde geld terugbetalen plus een boete van nog eens de helft van dat bedrag. Als ze nog eens in de fout gaan, raken ze mogelijk hun studiefinanciering helemaal kwijt. Vorig jaar hebben drie studenten zo hun recht op studiefinanciering voorgoed verspeeld.

Volgens het ministerie waren er vorig jaar ook 213 studenten die vlak voor een huisbezoek hun beurs hebben omgezet van uitwonend naar thuiswonend. Inspecteurs kijken onder meer naar de adressen van een student en zijn ouders. Ook bekijken ze hoe ver een student van zijn opleiding woont.

Thuiswonend of uitwonend

Een basisbeurs voor thuiswonenden in het hoger onderwijs is 97,85 euro per maand, een uitwonendenbeurs 272,46 euro. Voor mbo'ers die thuis wonen is het 77,15 euro, voor uitwonende mbo'ers 251,76 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl