Hyperloop:pijlsnel van LA naar SF

time icon Aangepast

Met een snelheid van zo'n 1100 kilometer per uur door een buis op pilaren voortschieten tussen Los Angeles en San Francisco. Elon Musk, miljardair en oprichter van Paypal en Tesla Motors, heeft een futuristisch plan gelanceerd dat dat mogelijk moet maken. Hij noemt het de Hyperloop.

In de buis met lage luchtdruk moeten capsules plaats bieden aan 28 personen. Het systeem wordt elektrisch aangedreven en de energie daarvoor moet komen van zonnepanelen boven op de buis. Een tocht van ruim 600 kilometer tussen LA en San Francisco moet ongeveer een half uur gaan duren.

Hogesnelheidslijn

De Hyperloop zou zo'n 6 miljard gaan kosten volgens Elon Musk. Dat is veel minder dan een geplande hogesnelheidslijn tussen San Francisco en LA. De kosten daarvan worden begroot op zo'n 68 miljard dollar.

De topman van de Californische hogesnelheidslijn is sceptisch: "Als de heer Musk echt door wil gaan met deze Hyperloop-technologie, dan zullen wij hem met liefde vertellen wat er allemaal nodig is voor de aanleg in een aardbevingsgebied, waarbij je de impact voor boeren, bedrijven en bewoners moet minimaliseren en natuurgebieden en diersoorten moet ontzien."

Of de Hyperloop ooit werkelijkheid wordt is de vraag. Initiatiefnemer Musk zegt dat zijn plannen open source zijn, dus iedereen mag erop voortborduren. Hij zegt het zelf te druk te hebben met zijn bedrijven Tesla Motors en SpaceX om de bouw op zich te nemen.

STER Reclame