Nederland reageert op dood Friso

Aangepast op

Op de website van het koninklijk huis is een condoleanceregister geopend naar aanleiding van de dood van prins Friso. Voordat de RVD dat bekendmaakte, stroomden de condoleances al binnen op internet en de sociale media. Binnen een uur hadden ruim 6000 mensen een bericht achtergelaten op condoleance.nl.

"Wij gedenken deze bijzondere prins, als een prins met altijd een lach, zo ook op het Afrikaanderplein in Rotterdam toen hij samen met vader Claus moppen liep te vertellen", schrijven Thomas en Gemma Gennissen. "Ik wens de familie heel veel sterkte toe in deze verdrietige tijd", zegt Henny.

Familie

Velen richten zich ook direct tot de nabestaanden. "Beste Mabel en kinderen, wij leven erg met jullie mee nu jullie lieve man en pappa is overleden. Wat een groot verdriet na alles wat jullie al meegemaakt hebben. Onze zoon was 32. We weten hoe het voelt", schrijft de familie Kooij. "Prinses Beatrix, ook ik weet hoe het voelt om een zoon te verliezen. Ik leef heel erg met u mee!!", zegt Roos Schaap-Bier.

Op Twitter zijn de hashtags #Friso en #koninklijkhuis trending. "Prins Friso overleden, ging wel snel toen hij naar NL ging, echt erg", zegt Serena. "Geraakt door het overlijden van prins Friso. Stil van", twittert John Heijligers.

Molens in rouwstand

De Nederlandse molens worden in de rouwstand gezet naar aanleiding van de dood van Friso, zoals dat ook gebeurde na het overlijden van prins Claus. Friso was zijn vader opgevolgd als beschermheer van Vereniging de Hollandsche Molen. De voorzitter van die vereniging roept alle molenaars in Nederland op het voorbeeld van zijn vereniging te volgen.

In de rouwstand wordt de onderste wiek van de molen iets naar rechts gezet. De rouwstand duurt tot en met de dag van de uitvaart van Friso.