Dagje vrij? Ziek? Bewijs maar met je timeline!

tijd van publicatie Aangepast

Nog maar weer eens het bewijs dat je moet oppassen met wat je op Facebook zet. Een stewardess van New Zealand Air moet van de vliegmaatschappij haar Facebook openbaar maken en haar bankgegevens laten zien om te bewijzen dat ze zich niet onterecht ziek heeft gemeld.

Gina Kensington nam eerder dit jaar twee dagen vrij om voor haar zieke zus te zorgen, zegt ze. Maar volgens de vliegmaatschappij heeft ze die vrije dagen onterecht opgenomen. Dus werd Gina door haar baas ontslagen.

Timeline

En daar was ze het niet mee eens. In de hoop het ontslag ongedaan te maken, stapte Gina naar de ERA (Employment Relations Authority), de instantie in Nieuw-Zeeland die bemiddelt bij conflicten tussen werknemers en werkgevers.

Maar New Zealand Air sloeg terug, en eiste van Gina's Facebook- en bankgegevens van de betreffende dag. Maar die wilde Gina niet geven. Volgens haar staat er persoonlijke en financiƫle informatie op, en hoeft ze die niet te geven. Maar, dat is dan jammer voor Gina, stelt de ERA: de oud-stewardess moet de gegevens afstaan.

De stewardess en haar werkgever staan dus nog steeds lijnrecht tegenover elkaar. Maar de uitspraak van de ERA is niet bindend, dus wachten beide partijen nu op het besluit van de rechter.