Het is groot, goed en hoopvol nieuws dat Amerikaanse onderzoekers een nieuw, effectief vaccin tegen malaria hebben ontwikkeld. Maar er zijn "nog veel praktische zaken die uitgezocht moeten worden", zegt Bart Knols van de Nederlandse Malaria Stichting in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens hem zal het middel de ziekte voorlopig niet de wereld uithelpen.

Het nieuwe vaccin, PfSPZ, dat direct in de bloedbaan wordt geïnjecteerd, is gemaakt van levende parasieten die bestraald zijn. "Die parasieten worden uit de speekselklieren van muggen geïsoleerd. Dus het produceren van dit vaccin voor 200 miljoen mensen die beschermd moet worden, is niet gemakkelijk", aldus Knols.

Vijf keer

Bovendien moeten mensen vijf keer een dosis van het vaccin toegediend krijgen om 100 procent beschermd te zijn. "Dat betekent dat je mensen vijf keer moet terugvinden en ook dat is niet gemakkelijk op bijvoorbeeld het Afrikaanse platteland", denkt de malariadeskundige.

Daar komt nog bij dat het vaccin nog maar op 57 mensen getest is, vertelt Knol. "Van die 57 vrijwilligers, meestal volwassen mannen, hebben maar 40 het vaccin gekregen. De andere zeventien dienden als controlegroep. En er waren er uiteindelijk maar negen die vijf keer de dosis kregen en die bij blootstelling aan malaria volledig beschermd bleken. Er moet dus nog een hoop gebeuren."

STER reclame