1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

"VVD dwarsboomt excuses"

De stichting Comité Nederlandse Ereschulden is blij met de schikking die Nederland heeft getroffen met de tien weduwen op het huidige Sulawesi. Toch zegt voorzitter Jeffry Pondaag dat het jammer is dat er geen breed excuus wordt aangeboden aan heel Indonesië.

De weduwen krijgen ieder een financiële compensatie van 20.000 euro en de Nederlandse ambassadeur zal afreizen naar Sulawesi om daar openbaar excuses aan te bieden namens de Staat. Maar dat is voor Pondaag niet genoeg.

Trots

"Nederland moet trots zijn op zo'n minister van Buitenlandse Zaken. Timmermans wilde excuses aanbieden voor heel Indonesië, maar dat werd tegengehouden door de VVD", zegt Pondaag, wiens stichting de belangen van nabestaanden in Indonesië behartigt.

In onderhandelingen met vertegenwoordigers van de weduwen is het aanbieden van algemene excuses door Nederland in Jakarta wel aan de orde gekomen.

VVD

Volgens Pondaag komt het excuus er niet door de VVD: "Die heeft een grote aanhang onder veteranen."

Hij vindt dat die zich moeten neerleggen "bij het feit dat het duidelijk is dat het een aantal keer fout is gegaan in Indonesië".

Volgende zaak

De stichting is na de schikking met Rawagede en Sulawesi al met een volgende zaak bezig. "De VVD kan zijn poot stijf houden, maar wij gaan gewoon door", zegt Pondaag.

Volgens hem zijn er in 1948 in Padang op Sumatra zo'n duizend mensen omgekomen bij een Nederlandse luchtaanval op een markt. Pondaag is bezig met onderzoek naar die zaak.

Geen excuusbesluit

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat minister Timmermans later op een breder excuus zal terugkomen, "aangezien daar op dit moment nog geen besluit over is genomen".

De VVD kon aan het begin van de avond niet worden bereikt voor commentaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl