Justitie wist niet dat het 6-jarige Georgische meisje Renata acute leukemie had toen ze eind vorig jaar werd uitgezet. Dat schrijft staatssecretaris Teeven in antwoord op Kamervragen.

Renata werd samen met haar familie uitgezet naar Polen. Volgens het tv-programma De Vijfde Dag was het meisje al wekenlang ziek, maar kreeg ze niet de hulp die ze nodig had. PvdA, SP, CDA en D66 eisten opheldering van Teeven.

Die schrijft nu dat bij geen van zijn diensten bekend was dat het meisje acute leukemie had toen ze in Nederland verbleef. Hij betreurt het ten zeerste dat Renata ernstig ziek is.

Nader onderzoek

Ook de staatssecretaris wil weten wat er precies gebeurd is, maar schrijft dat hij beperkt is omdat voor medische dossiers het medisch beroepsgeheim geldt. Daarom gaan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Veiligheid en Justitie een nader onderzoek doen.

Uit dat onderzoek moet blijken of er medisch juist is gehandeld en hoe de medische informatie is overgedragen tussen de verschillende diensten.

Teeven schrijft dat er voorafgaand aan de uitzetting verschillende keren contact is geweest tussen Renata, haar ouders en medische deskundigen. Het meisje heeft niet een zogeheten fit-to-fly keuring gehad, omdat er geen medische indicaties bekend waren die daar aanleiding toe gaven.

Dolmatov

In het voorjaar lag Teeven onder vuur vanwege de dood van de Russische asielzoeker Dolmatov, die zelfmoord pleegde in een uitzetcentrum. Ook hij zou niet de juiste medische zorg hebben gekregen.

STER reclame