De inflatie is in juli gestegen naar 3,1 procent. Dat is het hoogste niveau sinds september 2008. Een hogere inflatie betekent minder koopkracht. Zonder loonsverhogingen en uitkeringen die gelijk blijven is 100 euro feitelijk maar 96,90 euro waard.

Vooral de huurprijzen stegen sterk. Met een gemiddelde huurstijging van 4,5 procent was er sprake van de grootste stijging in 18 jaar tijd. Dit komt door het nieuwe huurbeleid van het kabinet, waarbij de huren sterker stijgen voor mensen met een hoger inkomen. Bovendien wordt in de huurverhoging de inflatie meegenomen, die dus al hoger uitpakt

Auto's

Ook voor kleding moest fors meer betaald worden. Voedsel en drank waren een klein beetje duurder. Aardgas werd juist fors goedkoper. En ook televisies en computers daalden flink in prijs.

De prijzen van auto's stegen iets minder hard en ook dat drukte de inflatie. De prijzen van telefoon en internet daalden nog steeds, maar minder hard en dat had juist een opwaarts effect op de inflatie.

In Nederland stijgen de prijzen al maandenlang veel sterker dan in de rest van Europa. De gemiddelde inflatie in de eurozone bleef in juli gelijk op 1,6 procent. Van de 27 lidstaten hebben alleen Estland en Roemenië een hogere inflatie.

STER reclame