Bij het Meldpunt AutiWeigerscholen in Eindhoven zijn in een maand tijd 55 klachten binnengekomen van leerlingen die autisme hebben en geweigerd werden tot een vervolgopleiding op een mbo- of hbo-school. Dat zegt Jos Verhoeven, algemeen directeur van Start Foundation, een maatschappelijk investeerder die opkomt voor mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkten en die het meldpunt heeft ingesteld.

Volgens Verhoeven worden leerlingen niet toegelaten tot een vervolgopleiding omdat veel scholen bang zijn voor de extra kosten die kinderen met een 'rugzakje' met zich meebrengen, "Vanaf augustus 2014 verandert ook de financiering voor deze groep. Scholen krijgen straks een vast bedrag waar ze het mee moeten doen."

Patronen

Het meldpunt wil de klachten bundelen en kijken of er patronen herkenbaar zijn. Volgens de foundation is er tot nu toe 1 schooldirecteur geweest die zelf contact heeft opgenomen, verder is er geen contact geweest met scholen.

De foundation heeft onder andere een programma lopen om leerlingen met autisme aan werk te helpen en kwam eerder op voor leerlingen zonder een geldige verblijsvergunning die daardoor geen stage mochten lopen.

Onderwijsinspectie

De Inspectie van het Onderwijs zegt weinig tot geen klachten te hebben ontvangen van leerlingen die niet zijn toegelaten op basis van hun autisme. De inspectie adviseert deze leerlingen om zich bij de klachtencommissie van de school te melden.

STER reclame