NOS NieuwsAangepast

100 dagen koning Willem-Alexander

Door koningshuisverslaggever Kysia Hekster

Willem-Alexander is vandaag 100 dagen koning. Tijdens die eerste honderd dagen viel vooral het hoge tempo van de koning op.

Niet alleen werden alle provincies bezocht, ook werden er kennismakingsbezoeken aan Luxemburg, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk afgelegd. Na de zomer volgen bezoeken aan collega-monarchen in België en Noorwegen en in november worden de zes eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk bezocht.

"Deuren geopend"

Ook de eerste handelsmissie van het nieuwe koningspaar is al achter de rug. Tijdens zijn bezoek aan Duitsland zei de koning "deuren geopend te hebben".

Al eerder liet Willem-Alexander weten meer nadruk te willen leggen op het vertegenwoordigen van het Nederlandse handelsbelang. Hiervoor wil hij vooral de langere staatsbezoeken gaan gebruiken. Deze zullen vaker dan nu het geval is naar landen gaan waar voor het bedrijfsleven kansen liggen en vergezeld gaan van handelsmissies.

Losse omgang

Het grotere belang dat de koning zegt te hechten aan de handelsbelangen is een van de meest zichtbare verschillen met zijn voorgangster Beatrix. Ook zijn losse manier van omgang met protocol en pers valt op.

Rustig wordt het voor de koning de komende tijd niet. Behalve de bezoeken in binnen- en buitenland die al gepland staan, komt zijn eerste Prinsjesdag al snel na de vakantie. De viering van 200 jaar koninkrijk start eind november en er wordt uitgekeken naar de eerste kersttoespraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl