NOS NieuwsAangepast

"Boycot de Olympische Spelen in Sotsji"

In 1936 liet de Olympische beweging toe dat de Spelen werden gehouden in nazi-Duitsland, waar Hitler een minderheid vervolgde, alleen omdat ze als Jood waren geboren. Poetin herhaalt deze gestoorde misdaad, maar nu zijn de LGBT-Russen het slachtoffer. Het Olympische Comité moet absoluut actie ondernemen tegen de barbaarse, fascistische wet die Poetin heeft ingevoerd. Een boycot van de Olympische Winterspelen 2014 van Sotsji in Rusland is essentieel.Stephen Fry

De Britse acteur en presentator Stephen Fry heeft een brief geschreven aan het IOC, het Olympische Comité en de Britse premier David Cameron, waarin hij hen oproept de Olympische Winterspelen van Sotsji in 2014 te boycotten.

In Rusland is sinds kort een wet van kracht die 'homopropaganda' aan mensen onder de 18 verbiedt. Volgens de Russische minister van Sport is de wet gewoon van kracht tijdens de Spelen. Misschien niet op het sportveld, maar wel als mensen "de straat op gaan om die geaardheid te propageren", aldus de minister.

Ik ben homo. Ik ben een Jood. Mijn moeder verloor meer dan twaalf familieleden aan Hitlers anti-semitisme. Elke keer dat in Rusland een homoseksuele tiener zelfmoord pleegt, een 'corrigerende' verkrachting van een lesbiënne plaatsvindt en homo's dood worden geslagen terwijl de Russische politie toekijkt en niks doet, wordt de wereld een stukje slechter en huil ik weer, omdat de geschiedenis zich herhaalt.Stephen Fry

Petitie

Er zijn meerdere petities op internet die ook oproepen tot een boycot van de Olympische Winterspelen. Zo heeft de Nederlander Jelle Zijlstra een petitie gestart waarin hij het IOC en de Nederlandse regering oproept tot een boycot. "Poetin moet inzien dat zijn daden serieuze consequenties kunnen hebben in de internationale arena en dat we het menen als we zeggen dat de Russische wetgeving niet strookt met onze waarden en onze verworvenheden."

Op change.org loopt ook een petitie, die sinds vandaag door meer dan 41.000 mensen is ondertekend. De petitie roept Jacques Rogge, voorzitter van het IOC, op de Winterspelen te verplaatsen naar Vancouver, in Canada.

Ook president Obama liet zich vandaag kritisch uit over de wet die homopropagand verbiedt. Meer daarover vind je hier.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl