NOS NieuwsAangepast

"Pak spookraadsleden geld af"

De PvdA wil het mogelijk maken dat raadsleden die helemaal niet komen opdagen bij vergaderingen hun hele vergoeding kwijtraken. De partij heeft een voorstel ingediend om zogeheten spookraadsleden aan te pakken.

Het is nu al mogelijk om raadsvergoedingen te korten, tot maximaal 20 procent. De Kamerleden Heijnen en Fokke van de PvdA vinden dat te weinig.

"Als een raadslid in een jaar ten minste de helft van de tijd afwezig is, moeten forse kortingen mogelijk worden", zegt Heijnen. Als een raadslid of Statenlid helemaal niet meer komt opdagen, moet de vergoeding helemaal kunnen worden stopgezet.

Vertrouwen

De PvdA vindt dat spookraadsleden het vertrouwen in de politiek schaden. Als ze fors gekort worden, zullen ze eerder geneigd zijn hun zetel op te geven. Het gaat vaak om raads- of Statenleden die uit hun partij zijn gezet of gestapt en als éénpersoonsfractie verder gaan.

Het besluit om iemand te korten moet door minstens tweederde van de gemeenteraad of provinciale staten worden gesteund. Langdurige afwezigheid door bijvoorbeeld ziekte mag geen reden zijn voor een korting.

Uit een inventarisatie van de PvdA bleek eerder dat er in zeker 11 gemeenten spookraadsleden zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl