NOS NieuwsAangepast

Obama haalt uit naar Russische anti-homowet

"Het zijn atleten. Ze zijn daar om te sporten. Als Rusland de geest van de Olympische Spelen hoog heeft zitten, dan moet elk oordeel geveld worden op basis van hun prestaties op de baan, in het zwembad of op de evenwichtsbalk. Seksuele oriëntatie mag daar helemaal niets mee te maken hebben."

Zo haalde president Obama gisteravond uit naar de Russische president Poetin en de nieuwe anti-homowet in Rusland.

De veel bekritiseerde wet, die 'homopropaganda' verbiedt, is ook van kracht tijdens de komende Olympische Spelen in Sotsji. Dat zei de Russische minister van Sport vorige week. De wet verbiedt het om informatie over homoseksualiteit te verspreiden en om een gay pride te organiseren. Die wet geldt dus ook voor de bezoekende atleten. "Wie de straat op gaat om die geaardheid te propageren, zal zich moeten verantwoorden", zei de minister. Obama vindt dat belachelijk. Ook onze sportkoepel NOC*NSF heeft er 'grote problemen' mee.

'De wet schendt fundamentele rechten'

Obama deed zijn uitspraken gisteravond in The Tonight Show. Hij gaf antwoord op een vraag van gastheer Jay Leno over de anti-homowet. "Ik ben erdoor geschokt dat homoseksualiteit in Rusland bij wet verboden is", zei de gastheer. "Het lijkt nazi-Duitsland wel in het wegzetten van een groep. Of het nu Joden, homo's of zwarten zijn. Waarom is de wereld hier niet veel kwader om?"

Bekijk hier het deel uit het interview over Poetin, de anti-homowet en de komende Spelen in Sotsji:

Obama brak al vaker een lans voor homo's, lesbiennes en transgenders. Zo kreeg hij erdoorheen dat homoseksualiteit in het leger voortaan mag, dat homo's tot hun 18de welkom zijn bij de scouting en werd onder zijn beleid in veel staten het homohuwelijk bij wet toegestaan.

Gisteravond zette hij die lijn voort: "Als je op ras, religie, geslacht of seksuele oriëntatie onderscheid maakt, schend je fundamentele rechten die elk land ontstijgen. Ik heb geen geduld met landen die homo's benadelen, intimideren of pijn doen", zei Obama.

Obama benadrukte dat Rusland niet uniek is in het strafbaar stellen van homoseksualiteit: "Je ziet het ook in Afrika. Ik zie landen die veel goede dingen doen voor de ontwikkeling van hun mensen, maar dit punt zorgt regelmatig voor ongemakkelijke persconferenties als ik er iets over wil zeggen. Maar ik wil er zeker van zijn dat mensen gelijk worden behandeld. Daar sta ik voor. Dat zou niet alleen voor Amerika moeten gelden, maar overal."

Edward Snowden

Obama uitte in hetzelfde interview opnieuw kritiek op Rusland in de zaak van klokkenluider Edward Snowden. Hij is teleurgesteld in het besluit van Rusland om hem tijdelijk asiel te geven.

Obama gaat in september wel naar Rusland voor een internationale economische topconferentie, maar hij weet nog niet of hij president Poetin los van die top wil ontmoeten. Obama vindt dat Rusland terugvalt in dezelfde mentaliteit als tijdens de Koude Oorlog.

Wil je het hele interview bekijken? Klik dan hier.

Door: Emil

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl