In Duitsland is een man vrijgelaten die waarschijnlijk zeven jaar onterecht in een psychiatrische inrichting heeft gezeten. Hij was veroordeeld tot tbs nadat hij misstanden bij een bank in Beieren aan de kaak had gesteld.

Gustl Mollath kwam in 2003 met onthullingen over de HypoVereinsbank, waar zijn toenmalige vrouw werkte. De bank zou op grote schaal belasting ontduiken en zijn echtgenote zou daarbij betrokken zijn. Vervolgens klaagde zijn vrouw hem aan voor mishandeling en het lek steken van autobanden.

De vrouw werd geloofd en Mollath werd opgenomen in een tbs-kliniek. Hij zou lijden aan paranoia en een gevaar voor de openbare veiligheid zijn.

Intern onderzoek

De kwestie-Mollath kwam vorig jaar in het nieuws toen uit intern onderzoek van de bank bleek dat hij gelijk had met zijn zwartgeldaantijgingen. Onlangs kwam bovendien aan het licht dat het medisch rapport dat in het proces werd gebruikt ongeldig is.

De rechtbank in Neurenberg heeft nu bepaald dat de zaak tegen de 56-jarige Mollath over moet. De Beierse deelstaatpremier Seehofer zegt in een reactie dat hij blij is met het besluit en erop vertrouwt dat het recht zal zegevieren.

STER reclame