NOS NieuwsAangepast

Ambassadeur betreurt mail Wilders

De Nederlandse ambassadeur in Australië, Annemieke Ruigrok, betreurt het dat een e-mail die zij schreef over het bezoek van PVV-leider Geert Wilders aan Australië anders uitgelegd kan worden dan zij bedoeld had. In die mail van begin februari verzocht ze honorair consuls en hun medewerkers om niet naar bijeenkomsten te gaan waar Geert Wilders die maand zou spreken.

De PVV sprak van een schande en vroeg opheldering van minister Timmermans van Buitenlandse Zaken. In een reactie van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat dat Ruigrok niet bedoeld heeft dat Nederlandse honorair consuls niet als privépersoon naar een bijeenkomst van PVV-leider Geert Wilders mochten. Honorair consuls zijn vrijwilligers en geen professionele diplomaten.

Benadelen

"Om het onafhankelijke karakter van dit bezoek te benadrukken en niet de indruk te wekken dat het hier om een officieel bezoek van een parlementaire delegatie gaat, heeft de ambassadeur de honorair consuls verzocht niet deel te nemen aan evenementen", stelt het ministerie. Ambassadeur Ruigrok realiseert zich dat haar mail anders kan worden uitgelegd en "betreurt dit".

Buitenlandse Zaken schrijft verder dat "de mail aan de honorair consuls bedoeld was om het bezoek van de PVV-leider goed en veilig te laten verlopen. Het was volstrekt niet de bedoeling de heer Wilders op wat voor manier dan ook te benadelen".

Wilders bezocht Australië op uitnodiging van de anti-islamgroepering Q Society. Hij wilde vorig jaar al naar Australië, maar kreeg toen geen visum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl