NOS NieuwsAangepast

Gunstige tijd voor vallende sterren

Wie de komende week 's nachts naar de lucht kijkt, heeft veel kans om vallende sterren te zien. Ieder jaar rond 12 augustus is de Perseïdenzwerm op zijn hoogtepunt. Dat betekent dat de meteoren in die zwerm dan goed zichtbaar zijn.

De Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie (NOVA) zegt dat de omstandigheden dit jaar gunstig zijn. De meeste vallende sterren verschijnen tussen 23.00 uur en 05.00 uur in de nacht van maandag 12 op dinsdag 13 augustus.

Bovendien geeft de maan de komende week nog niet veel licht. Daardoor kunnen de meteoren extra goed te zien zijn in de donkere lucht.

Als het weer helder is, is er iedere minuut een vallende ster te zien. Maar ook in de dagen ervoor en erna is het goed mogelijk om 's nachts een meteoor te zien.

Gruisdeeltjes

De Perseïden zijn gruisdeeltjes die zijn achtergebleven in de baan van de komeet Swift-Tuttle. De aarde beweegt ieder jaar rond deze tijd door die wolk. Sommige steentjes komen vanuit de ruimte de dampkring van de aarde binnen.

Dat gaat met een grote snelheid die afneemt zodra de deeltjes binnen de dampkring zijn. De steentjes raken verhit bij het afremmen en verdampen uiteindelijk.

Het licht dat op aarde te zien is, is niet het steentje zelf maar de lucht eromheen die ook heel heet wordt en ervan gaat gloeien. Dat verschijnsel heet een meteoor, of in de volksmond een vallende ster.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl