NOS NieuwsAangepast

Besmet koelwater stroomt in zee

De autoriteiten in Japan zitten met hun handen in het haar, nu blijkt dat bij Fukushima radio-actief water in zee stroomt. Het gaat om koelwater van de kerncentrale die in maart 2011 beschadigd raakte door een aardbeving en een tsunami.

Na metingen op zee bestond al het vermoeden dat besmet water in zee komt. Voor het eerst hebben de autoriteiten dat nu toegegeven.

"Gelukkig verdunt het snel", zegt energiedeskundige Wim Turkenburg. "Maar het is wel zorgelijk, want het zal voorlopig niet stoppen." Turkenburg verwacht zelfs dat het nog erger wordt.

Grondwater

Oorzaak is dat koelwater in aanraking komt met grondwater. Vlakbij de centrale ligt een heuvel, van waar dagelijks 400.000 liter water naar de zee stroomt. Dat vermengt zich onderweg met het besmette koelwater.

Rond de centrale is geprobeerd een ondoordringbare laag aan te brengen door middel van chemicaliën die in de bodem zijn gebracht. De 'wand' blijkt niet 'waterdicht'.

Bos gekapt

Gebruikt koelwater wordt grotendeels opgeslagen in tanks. Er staan al honderden tanks met licht radioactief water in Fukushima, waarvoor inmiddels een stuk bos is gekapt.

Er zullen nog veel meer tanks bijkomen, want de centrale moet nog tientallen jaren worden gekoeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl