Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zegt dat het nog te bezien valt of de verkiezingen in Zimbabwe eerlijk zijn verlopen. De Zimbabwanen hebben massaal gebruikgemaakt van hun stemrecht, maar er zijn volgens Timmermans "veel zorgwekkende berichten over onregelmatigheden".

De minister betreurt het dat de EU en de VN geen toestemming hebben gekregen om waarnemers te sturen. Hij heeft zijn oordeel nu moeten baseren op de conclusies van andere waarnemers. Timmermans vindt dat er ruimte moet zijn voor de oppositie om de uitslag van de presidents- en parlementsverkiezingen aan te vechten.

Zorgen VS, EU

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft zich scherp uitgelaten over de stembusgang in Zimbabwe. In een verklaring zegt hij dat de uitkomst geen afspiegeling is van de wil van het volk. Ook de EU heeft zijn zorgen geuit.

De Zimbabwaanse kiescommissie riep president Robert Mugabe (89) en zijn ZANU-PF zaterdag tot winnaars van de verkiezingen uit. Mugabe kreeg 61 procent van de stemmen bij de presidentsverkiezingen, ZANU-PF haalde een grote meerderheid van de zetels in het parlement: 158 van de 210 zetels.

Oppositieleider Morgan Tsvangirai (61) kreeg 31 procent van de stemmen. Zijn MDF-partij kreeg vijftig parlementszetels in handen. Twee zetels gingen naar onafhankelijke kandidaten.

Aanvechten

Tsvangirai zegt dat hij de uitslag met alle rechtsmiddelen zal aanvechten, omdat er fraude is gepleegd. "Wij zijn bestolen", zei hij. Hij eist nieuwe verkiezingen. Tot die tijd zal zijn partij niet deelnemen aan een nieuwe regering.

Onafhankelijke waarnemers hebben vastgesteld dat 750.000 kiezers niet konden stemmen omdat ze niet goed waren geregistreerd. Duizenden ongeregistreerde kiezers mochten wel stemmen, zeggen deze waarnemers.

Andere groepen waarnemers stellen vast dat de verkiezingen vreedzaam zijn verlopen, maar maken zich zorgen over geknoei met de uitslag. Zij schorten hun oordeel op tot de kiescommissie duidelijk heeft gemaakt hoeveel Zimbabwanen mochten stemmen.

STER reclame