NOS SportAangepast

Brons Kromowidjojo op 100 m vrij

Ranomi Kwomowidjojo heeft tijdens de WK zwemmen in Barcelona brons gepakt op de 100 meter vrije slag. Cate Campbell veroverde de wereldtitel. De Zweedse Sarah Sjöström zwom naar het zilver.

Olympisch kampioene Kromowidjojo kende een uitstekende start, maar zag al snel Campbell voorbijrazen. De Australische is al het gehele seizoen de snelste en maakte haar favorietenrol meer dan waar met een tijd van 52,34. Sneller is er nooit gezwommen in een gewoon badpak.

Kromowidjojo tikte aan in 53,42 en was daarmee zelfs langzamer dan in de halve finales. Femke Heemskerk zwom nagenoeg dezelfde tijd en moest genoegen nemen met de vijfde plaats.

"Ik hoef hier niet om te juichen"

Ranomi Kromowidjojo baalde na afloop van haar race. "Ik hoef hier niet om te juichen, omdat de tijd niet scherp is. Maar ja, er komen nog meer races", zei de Groningse, die zich moest voorbereiden op de halve finales van de 50 meter vlinderslag.

Heemskerk had daarentegen genoten. "Het was fantastisch om hier tussen te mogen liggen. Ik was vooral blij dat ik me hier aan mijn plan kon houden. Ik had alleen graag wat harder gewild."

Heemskerk had al gerekend op een titel voor Campbell, maar nam het ook op voor Kromowidjojo. "We moeten het vertrouwen in Ranomi niet verliezen. Ze is dit jaar veel later begonnen en Campell heeft harder getraind dan ooit."

Naar finale op 50 meter vlinderslag

Met Inge Dekker plaatste Kromowidjojo zich later voor de finale van de 50 meter vlinderslag.

Kromowidjojo zwom een uitstekende race en gaat als tweede naar de finale. Haar 25,68 betekende zelfs een persoonlijk record. Titelverdedigster Dekker kwam niet goed uit bij de finish, maar haar 26,11 was wel goed voor de zesde plek. Jeanette Ottesen was het snelst: 25,50.

Sebastiaan Verschuren strandde op de 50 meter vrije slag al in de series. Hij was met 22,78 0,12 langzamer dan zijn persoonlijk record en werd uiteindelijk 29ste. De Amsterdammer kwam eerder dit toernooi op de 100 en 200 vrij al niet verder dan de halve finales.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl