Weer kritiek op Teeven in asielzaak

tijd van publicatie Aangepast

Staatssecretaris Teeven moet uitleg geven over de uitzetting van een doodziek Georgisch meisje. De oppositiepartijen SP, CDA en D66 hebben Kamervragen gesteld. Zij willen weten of het meisje de juiste medische zorg heeft gekregen.

Woensdag meldde het tv-programma De Vijfde Dag dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de 6-jarige Renata eind 2012 met haar familie uitzette naar Polen. Daar werd een dag later geconstateerd dat zij acute leukemie had.

Bloedtest

Volgens het programma was het meisje voor de uitzetting al wekenlang ziek, maar kreeg zij niet de hulp die zij nodig had. Er is bijvoorbeeld geen bloedtest afgenomen, terwijl daar wel een recept voor was uitgeschreven.

"Ik moest echt even gaan zitten, toen ik het hoorde", zegt SP-Kamerlid Gesthuizen. "Mijn maag draaide ervan om." Of de kwestie wat haar betreft gevolgen moet hebben voor Teeven, wil ze nog niet zeggen. "Het lijkt erop alsof er een loopje is genomen met de medische zorg, maar ik wil eerst de kant van de staatssecretaris horen."

Teeven lag eerder onder vuur vanwege de dood van de Russische asielzoeker Dolmatov, die zelfmoord pleegde in een uitzetcentrum. Ook hij zou niet de juiste medische zorg hebben gekregen.

STER reclame