NOS NieuwsAangepast

Teeven zet twee hongerstakers uit

Staatssecretaris Teeven van Justitie heeft vandaag twee uitgeprocedeerde asielzoekers met een chartervliegtuig uitgezet naar Guinee. Dat meldt Nieuwsuur.

De twee hoorden bij de vier laatst overgebleven asielzoekers die afgelopen voorjaar in hongerstaking gingen uit protest tegen hun opsluiting.

Bah

Een van de twee is Cheik Bah, de hongerstaker die in mei in het nieuws kwam omdat hij tijdens zijn detentie mishandeld zou zijn. Teeven ontkende dit.

Vier eerdere pogingen om Bah uit te zetten mislukten, onder meer omdat hij bij tussenstops in Parijs en Brussel asiel aanvroeg. De aanvragen waren kansloos omdat hij dit in Nederland al had gedaan. Hij keerde daarna steeds naar Nederland terug.

De andere hongerstaker is Bahs landgenoot Issa Koulibaly. Bij hem is een keer eerder geprobeerd hem naar Guinee terug te sturen.

Conakry

Dit keer werden de Guineeërs op een speciaal ingehuurd vliegtuig gezet, dat rechtstreeks naar de hoofdstad Conakry vloog. Nieuwsuur heeft beelden van hun aankomst daar.

In Conakry zijn de twee naar een ziekenhuis gebracht. Dat was een voorwaarde die de Nederlandse rechter aan hun uitzetting had gesteld. Beiden hebben al meer dan zeventig dagen geen vast voedsel binnengekregen en zijn ernstig verzwakt.

'Dramatisch'

Staatssecretaris Teeven wilde vandaag niets zeggen over de uitzettingen.

Jasper Kuipers van Vluchtelingenwerk Nederland noemt de gedwongen uitzetting dramatisch. In Nieuwsuur zei hij dat bij zijn weten nooit eerder een vliegtuig is gecharterd om uitgeprocedeerde asielzoekers uit te zetten. Hij vertrouwt erop dat de uitzetting op een verantwoorde manier is gebeurd.

Kuipers erkent dat Teeven geen andere keus meer had. Toegeven aan hongerstakers zou een precedent scheppen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl