NOS NieuwsAangepast

Sportminister: homowet in Sotsji toch aan

De omstreden Russische wet die 'homo-propaganda' verbiedt, is wél van kracht tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji, zegt de Russische minister van Sport, Vitali Moetko. Althans, niet op het sportveld, maar wel als ze "de straat op gaat om die geaardheid te propageren", aldus de minister.

"Dan hebben we echt een groot probleem", zegt Maurits Hendriks van NOC*NSF en chef de mission voor de Spelen. Hij vertrouwt op de afspraken die het IOC met Rusland heeft gemaakt. "Ik ga ervan uit dat het IOC daar voor 100 procent aan vasthoudt", zegt hij. "Het IOC is heel duidelijk geweest en ik zie geen enkele reden waarom het comité van standpunt zou veranderen."

Dinsdag zei het Internationaal Olympisch Comité nog dat de anti-homowet tijdens de Spelen niet geldt, niet voor sporters en niet voor bezoekers. Maar veel mensen twijfelden daar meteen al aan. De bedenker van de anti-homowet, Vitali Milonov, zegt dat Rusland er niet voor kan kiezen om 'af en toe' de wet opzij te schuiven en de wet dus gewoon zal moeten opvolgen.

Petitie

Tijd voor een petitie, vond docent en theatermaker Jelle Zijlstra. Met andere activisten roept hij de Nederlandse regering en het Nederlands Olympisch Comité op tot een boycot van de Spelen. "Poetin moet inzien dat zijn daden serieuze consequenties kunnen hebben in de internationale arena en dat we het menen als we zeggen dat de Russische wetgeving niet strookt met onze waarden en onze verworvenheden."

http://t.co/F8o4Genq4e Petitie voor boycot Olympische spelen Rusland wegens nijpende mensenrechten situatie daar. ? Jelle Zijlstra (@JelleZijlstra) July 31, 2013

Hij hoopt op zeker 40.001 ondertekenaars.

Hendriks wil niet speculeren over een boycot van de Spelen. Hij verwacht dat Rusland de zaak niet zo hoog laat oplopen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl