De machinist van de trein die vorige week ontspoorde bij Santiago de Compostella, was vlak voor het ongeluk aan het bellen met een conducteur in dezelfde trein. Francisco José Garzón Amo heeft dat vandaag op eigen initiatief verteld aan een rechter.

Volgens de machinist belde de conducteur hem om te vertellen op welk perron de trein binnen zou komen op het volgende station. Garzón Amo zegt dat hij "enkele seconden" voor het ongeluk de telefoon neer had gelegd.

Daarmee weerspreekt hij een verklaring die de rechtbank gisteren naar buiten bracht. Uit informatie uit de zwarte doos van de trein zou namelijk blijken dat Garzón Amo op het moment van ontsporen nog aan het bellen was.

Afgeraden

Telefonisch contact tussen machinisten en conducteurs komt vaker voor, zegt een woordvoerder van de Spaanse spoorwegen Renfe. Maar als het een risico met zich mee brengt, wordt het afgeraden. Een machinist hoeft zijn telefoon niet op te nemen als hem dat niet goed uitkomt, aldus de woordvoerder.

De 52-jarige machinist wordt verdacht van 79 gevallen van dood door schuld en van het veroorzaken van lichamelijk letsel. Hij werd zondag onder voorwaarden vrijgelaten.

STER reclame