Vier dagen cel levert drie miljoen op

time icon Aangepast

Drie miljoen euro voor vier dagen. Dat klinkt als snel geld verdienen, maar het is het smartengeld dat een Amerikaanse student krijgt. De politie was vergeten dat ze hem in de cel hadden gezet, waardoor hij vier dagen vastzat. Hij had geen eten en drinken, geen ramen en dronk zijn eigen urine om in leven te blijven.

De toen 23-jarige Daniel Chong werd in april vorig jaar opgepakt bij een drugsinval in het huis van een vriend. Hij werd met handboeien om vastgezet in een politiecel in San Diego van 3 bij 1,5 meter. Hij had niks te maken met de drugs dus er werd geen aanklacht tegen hem geformuleerd. De agenten vergaten Chong echter uit zijn cel te halen.

Chong probeerde tevergeefs de aandacht van bewakers te trekken door te schreeuwen en tegen de celdeur te bonken. Na een paar dagen begon hij te hallucineren en beet hij het glas uit zijn bril kapot. Met de scherven probeerde hij een afscheidsboodschap aan zijn moeder in zijn arm te krassen. "Sorry mom".

Hij kwam niet verder dan de s, want uiteindelijk werd hij toch gevonden. Hij moest vijf dagen in het ziekenhuis blijven met uitdrogingsverschijnselen en nierfalen. Hij had ook glas in zijn keel. Luister hier naar zijn verhaal.

Uiteraard startte Chong een rechtszaak. "Als we dit soort verhalen uit Abu Ghraib te horen zouden hebben gekregen, zouden we zijn geschokt dat mensen die worden verdacht van terrorisme dit wordt aangedaan. Nu was het bij een jongen die gewoon op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plek was," zei zijn advocaat.

De zaak is nu voor ongeveer drie miljoen euro geschikt. Voorwaarde is dat de man geen aanklacht indient tegen de Amerikaanse justitie. In het cellencomplex waar de man vastzat hangen tegenwoordig bewakingscamera's en worden de cellen nu dagelijks geïnspecteerd. Met het geld wil Chong in ieder geval een huis voor zijn ouders kopen.