Durf jij nog met de trein?

tijd van publicatie Aangepast

Een spiksplinternieuwe Fyra die uit elkaar valt, een compleet ontspoorde trein in Spanje en een treinbotsing in Zwitserland. Toegegeven, wij hebben ons wel eens veiliger gevoeld op het spoor. Maar kun je voortaan beter je ov-kaart inwisselen voor de autosleutel?

Dat valt reuze mee. In vergelijking met de auto of de bus is de trein behoorlijk veilig. De kans dat je als autopassagier overlijdt is bijna 27 keer groter, voor motorrijders (zoals ik) is de kans ruim 320 keer groter. Voor de echte veiligheidsfreak is alleen het vliegtuig goed genoeg.

En wees blij dat je met de NS mag reizen. Ja echt. Want het spoor in Nederland is bijna het veiligste van de hele Europese Unie.

Gebeurt er dan nooit iets? Nou, zoals iedere forens weet gooit 'de aanrijding met persoon' met enige regelmaat roet in het eten. Tussen 2008 en 2011 werden 826 mensen in Nederland aangereden door een trein. Het overgrote deel daarvan werd geregistreerd als zelfmoord.

Ondanks de ongelukken van deze zomer wordt het Europese spoor veiliger en veiliger. Volgens deze grafiek is het aantal spoorongelukken de afgelopen dertig jaar gestaag afgenomen en worden de pieken, jaren met ernstige ongelukken, steeds minder hoog. Helaas zal 2013 weer een uitschieter worden.

Door: Tim

STER reclame