NOS NieuwsAangepast

Rel: Twitter doet niks met dreigtweets

In Groot-Brittannië is een grote Twitterrel ontstaan, nadat een feministe door meerdere Twitteraars is bedreigd met verkrachting. Eén 21-jarige Britse bedreiger is inmiddels opgepakt, maar de kritiek op Twitter zelf groeit: het bedrijf zou te weinig doen om de dreigtweets tegen te gaan.

Caroline Criado-Perez kreeg ongeveer een week geleden de eerste dreigtweets. Ze had de Bank of England zo ver gekregen dat ze romanschrijfster Jane Austen op het nieuwe briefje van tien pond lieten drukken en dat vonden een paar mannen maar niks.

Dit wordt het nieuwe briefje van 10 pond in Engeland, met Jane Austen. Mooie tekst ook. pic.twitter.com/aLueCNkFb0 Atria (@AtriaNieuws) July 29, 2013 .@EverydaySexism just a little flavour of how men react to feminist victories: TW for violent misogyny pic.twitter.com/hwoAlWdhkq CarolineCriado-Perez (@CCriadoPerez) July 25, 2013

Ze kreeg volgens de BBC maar liefst 600 dreigtweets in twaalf uur tijd. En toen ze naar de politie stapte, was dat aantal nog veel verder opgelopen. Ze zei zelf dat ze was beland in een 'nest van mannen die het op vrouwen gemunt hebben'.

Time to act

Veel mensen hebben hun kritiek geuit op Twitter - via Twitter - en riepen het sociale platform op om in te grijpen. Er werd een online petitie gestart om een misbruik-meldknop aan tweets toe te voegen. Die is al door meer dan 65.000 mensen ondertekend.

Time to act @twitter. This sort of vile attacks must be stopped. @CCriadoPerez pic.twitter.com/4EFedB1Hq2 Kat Fletcher (@KatFletcher) July 26, 2013

De politiek heeft zich ook in de discussie gemengd. De Labour Party vond dat Twitter te weinig deed: "Twitter vertelde Criado-Perez dat ze naar de politie moest stappen, maar deed zelf verder niets. Ze moeten verantwoordelijkheid nemen."

Stella Creasy, een lid van de Labour Party die betrokken was bij het nieuwe tienpondbiljet, heeft overigens ook dreigtweets gekregen. Er werden zelfs meerdere accounts opgericht tegen haar: @killcreasynow en @eatcreasynow. Ondertussen zijn ze allebei verwijderd.

Glad @Twitter waking up at last- it's just suspended @killcreasynow, threatening to rape and kill @stellacreasy. Over to you @metpoliceuk Jenni Russell (@jennirsl) July 29, 2013

Twitter UK heeft naar aanleiding van alle kritiek besloten dat het tijd werd om in te grijpen. Binnenkort gaan ze testen of een misbruik-meldknop dreigtweets tegen zal gaan. In de iOS-app bestaat de knop al.

Door: Loes

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl