Proef aanpak winkeldiefstal mislukt
Een proef met het inzetten van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa) bij simpele winkeldiefstallen heeft de politie meer in plaats van minder werk opgeleverd. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Alteno in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat de proef is mislukt. "De doelstellingen zijn niet gehaald."
Het doel van de proef in de gemeenten Roermond en Vlaardingen was om de politie werk uit handen te nemen. Ook moest de aangiftebereidheid van winkeliers worden vergroot. Dat is allebei niet gelukt.
De boa's konden alleen simpele winkeldiefstallen zelfstandig afhandelen. Als de dader een veelpleger bleek, de waarde van de gestolen spullen boven de 120 euro was of de diefstal met bedreiging of geweld was gepleegd, was de zaak niet geschikt voor een boa.
Werklast
Het merendeel van de zaken paste niet binnen de krijtlijnen van een eenvoudige winkeldiefstal. Daarnaast moest de politie bij zaken die wel door een winkelboa waren afgehandeld zoveel assistentie verlenen dat de werklast niet minder werd, maar juist meer.
Verder blijkt uit het onderzoek ook dat de winkeliers niet tevredener zijn geworden over de aanpak van winkeldiefstal. Ook is de aangiftebereidheid niet gestegen.
Naar aanleiding van het onderzoek heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie besloten dat de proef geen vervolg krijgt.
- liveblog
Ministers terughoudend over versoepelingen • 'Miljoenen sneltests niet gebruikt'
Lees hier al het coronanieuws van vrijdag 5 maart.
- Verkiezingen 2021
Haagse plannen: racistenlokkers, anoniem solliciteren en Piet zwart houden
De premier verantwoordelijk maken, racistenlokkers en 'naming and shaming'; partijen hebben allerlei ideeën in hun programma's om discriminatie en racisme tegen te gaan.
'Fiscus werkte al veel langer met zwarte lijsten, en bij meer toeslagen'
Dat zou blijken uit stukken van de Belastingdienst die tot nu toe nog vertrouwelijk waren.