"Fraude zonnepanelen kinderspel"

Aangepast

Het is kinderlijk eenvoudig om misbruik te maken van de subsidieregeling voor zonnepanelen, meldt RTL Nieuws. Wie gebruik wil maken van de subsidie hoeft alleen maar een offerte naar het ministerie te sturen.

Of de zonnepanelen ook echt zijn gekocht, wordt niet gecontroleerd. Gemiddeld gaat het om zo'n 560 euro per geval.

"Dat is wel erg gemakkelijk", zei Hans van den Heuvel, hoogleraar Integriteit van Bestuur, tegen RTL. "De subsidie is laagdrempelig, maar de fraude ook."

Laagdrempelig

AgentschapNL, dat de subsidieregeling uitvoert, zegt dat het aanvragen van de subsidie expres zo laagdrempelig is gemaakt, "zodat er zo min mogelijk uitvoeringslasten zijn voor aanvragers en installateurs".

Er worden steekproeven gedaan waarbij een factuur en betaalbewijs aan een installateur worden gevraagd als bewijsstuk. Tot nu toe zijn daarbij geen fraudegevallen geconstateerd, ook niet door RTL, zegt AgentschapNL. Er worden wel aanvragen ingetrokken, bijvoorbeeld omdat mensen erachter komen dat hun dak toch niet geschikt is voor zonnepanelen.

In de subsidiepot zat 51 miljoen euro. Nu er ongeveer 83.000 huishoudens gebruik van hebben gemaakt, is er nog 6 miljoen over.

STER Reclame