Een Britse wetenschapper en twee collega's uit Nederland mogen niet bekendmaken hoe ze de beveiligingscode van dure auto's hebben gekraakt. Een rechter in Groot-Brittannië heeft dat verboden, schrijft de Britse krant The Guardian.

De rechtszaak was aangespannen door Volkswagen, het moederbedrijf van automerken als Audi, Porsche, Bentley en Lamborghini. Die merken maken bij hun beveiliging gebruik van Megamos Crypto. Dat is een uniek en geheim algoritme, waarmee de codes worden gelezen die de autosleutel naar de auto stuurt.

Megamos Crypto

Flavio Garcia van de Universiteit van Birmingham is erin geslaagd Megamos Crypto te kraken. Hij werkte daarbij samen met Roel Verdult en Baris Ege van de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze wilden hun bevindingen volgende maand presenteren op een symposium in Washington.

Volkswagen vroeg de algoritme-experts hun artikel minder gedetailleerd te maken, maar dat weigerden ze. Daarop stapte de autoproducent naar de rechter om een publicatieverbod af te dwingen.

Tijdens de behandeling zeiden de wetenschappers dat het van groot belang is om aan te tonen dat de beveiliging van auto's niet waterdicht is. De rechter erkende dat, maar bepaalde dat dat er niet toe mag leiden dat ze daarmee autodieven een handje helpen.

STER reclame