NOS NieuwsAangepast

Wrak Santiago bijna opgeruimd

In Santiago de Compostella wordt nog altijd met man en macht gewerkt aan het opruimen van de ravage na het treinongeluk van woensdag. Bijna alle ontspoorde wagons zijn afgevoerd en spoorwerkers vervangen de beschadigde rails en herstellen de bovenleiding.

De machinist van de ramptrein, die woensdagavond met hoge snelheid in een bocht ontspoorde, ligt in het ziekenhuis. Hij wordt daar bewaakt door de politie. Justitie is een onderzoek naar hem begonnen; mogelijk wordt hij vandaag al verhoord.

194 kilometer per uur

De machinist reed veel te hard. Een passagier heeft gezegd dat de informatieschermen in de coupés vlak voor het ongeluk een snelheid van 194 kilometer per uur toonden. Op de plaats van het ongeluk was de maximumsnelheid 80.

Volgens de Spaanse spoormaatschappij Renfe werkt de machinist al 30 jaar bij het bedrijf, waarvan 13 jaar als machinist. Hij werd sinds vorig jaar ingezet op het traject Madrid-Santiago-Ferrol en kende het spoor op de plek van het ongeluk goed.

Verkloot

De krant El Mundo heeft passages gepubliceerd uit het gesprek dat de gewonde machinist kort na het ongeluk voerde met de alarmcentrale. Hij zei toen dat hij het liefst dood wilde. Ook zei hij dat hij "het had verkloot".

Bij het treinongeluk in Santiago de Compostella vielen zeker 80 doden en raakten 130 mensen gewond. 32 van hen zijn er nog altijd slecht aan toe. Het treinverkeer bij Santiago komt naar verwachting vandaag weer op gang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl