NOS NieuwsAangepast

Bulgaar verstuurde 1500 aanvragen

De twee Bulgaren en de Turkse Rotterdammer die verdacht worden van grootschalige fraude met toeslagen, hebben zeker 1500 valse aanvragen ingediend bij de Belastingdienst. Volgens het Openbaar Ministerie staat het totale schadebedrag nu op 3,3 miljoen euro, terwijl het onderzoek nog niet is afgerond.

Twee verdachten werden in april direct na een uitzending van het tv-programma Brandpunt aangehouden. De derde verdachte werd kort daarna opgepakt. Vandaag stonden ze voor het eerst voor de rechter. De zaak wordt pas later inhoudelijk behandeld omdat er volgens het OM nog veel onderzoek moet worden gedaan.

Bekentenis

Volgens het OM waren de verdachten al in het vizier omdat in een ander strafrechtelijk onderzoek, naar mensenhandel, aanwijzingen waren dat ze zich met toeslagfraude bezig hielden. Omdat gevreesd werd dat de uitzending van Brandpunt het onderzoek zou verstoren, werd besloten de verdachten aan te houden.

Zeker een van hen heeft een bekentenis afgelegd. Vanaf zijn computer zijn zeker 1500 valse aanvragen voor huur- en zorgtoeslagen naar de Belastingdienst gestuurd. Het overgrote deel van de miljoenen die de Belastingdienst ten onrechte heeft uitgekeerd, is vermoedelijk naar Bulgarije doorgesluisd.

Vierde verdachte

Op de zitting werd duidelijk dat het OM nog een vierde verdachte in het vizier heeft. Deze verdachte is nog niet aangehouden omdat niet duidelijk is waar hij nu is.

De rechtbank besloot dat de drie opgepakte verdachten voorlopig nog vast blijven zitten.

Weekers

Staatssecretaris Weekers kwam na de uitzending van Brandpunt onder vuur te liggen. Hem werd verweten dat hij belangrijke informatie over de toeslagenfraude niet aan de Tweede Kamer had gestuurd, terwijl de Kamer daar wel om had gevraagd. Uit uitgelekte stukken bleek dat de Belastingdienst de fraude in interne stukken anderhalf jaar geleden al een ''structureel probleem'' noemde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl