NOS NieuwsAangepast

George: geen garantie voor succes

De Britse 'koninklijke kleine' heeft een naam: George Alexander Louis. George is een naam met een rijke historie, maar de naam is tot nu toe niet bepaald een garantie voor succes.

In de Britse geschiedenis zijn zes koningen met de naam George aan de macht geweest. Onder hun koningschap waren er gewapende conflicten en kromp het Britse Rijk soms flink. Ook hadden bijna alle Georges veel gezondheidsklachten.

Overgewicht en oorlog

Onder George I en George II leverde de koning macht in ten gunste van het kabinet en het parlement. Onder George III verloor het Verenigd Koninkrijk de Amerikaanse koloniën, maar wist het wel van de Fransen te winnen en kreeg het hegemonie over de wereldzeeën. Deze George leed aan een ernstige psychische aandoening.

George IV leidde een luxeleventje en stond bekend om zijn overgewicht. De relatie met zijn vrouw, Caroline van Brunswijk, was allesbehalve goed. George IV stuurde zijn echtgenote zelfs weg bij zijn kroning. George V leed aan ernstige longziekten, waar hij uiteindelijk in 1936 aan overleed.

George VI was koning toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Veel Britse kolonies eisten na het einde van de oorlog onafhankelijkheid en kregen die. Zo werden India en Pakistan in 1947 onafhankelijk.

Eerbetoon

Louis is de derde doopnaam van Prins William. De naam is waarschijnlijk gekozen als eerbetoon aan Lord Louis Mountbatten. Mountbatten, een goede vriend van prins Charles, werd in 1979 vermoord door de IRA.

Het is minder duidelijk waarom de naam Alexander is gekozen. Sommigen beweren dat om een verwijzing gaat naar Alexandra, de tweede naam van Koningin Elizabeth. Anderen beweren dat Kate de naam heeft gekozen omdat ze die gewoon mooi vindt.

William en Kate brachten de officiële naam van hun kind twee dagen na de bevalling naar buiten. Dat is relatief snel. Koningin Elizabeth en prins Philip kwamen pas een maand na de bevalling met de naam Charles. Prinses Diana en Prins Charles deden er ruim een week over om William zijn vier namen te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl