NOS NieuwsAangepast

Zeker 77 doden bij treinongeluk

Bij een treinongeval in Santiago de Compostela zijn zeker 77 doden gevallen. Dat melden de Spaanse autoriteiten.

De trein ontspoorde vlak bij het station van het bedevaartsoord in het noordwesten van Spanje. Meer dan honderd mensen raakten gewond. Zeker tien mensen zijn nog in levensgevaar.

Uit de rails

Er zaten 218 mensen in de hogesnelheidstrein, die circa 250 kilometer per uur kan halen.

De trein was onderweg van Madrid naar Ferrol. Vlak bij het station liep de trein uit de rails en botste op een muur. Alle dertien treinstellen ontspoorden. Een van de wagons brak in stukken.

"Te hard gereden"

Het ongeluk gebeurde in een bocht. De maximumsnelheid is daar 80 kilometer per uur. Vermoedelijk reed de trein veel harder.

Het veiligheidssysteem ter plaatse is verouderd, zegt correspondent Jessica van Spengen. Het systeem waarschuwt niet als er te hard wordt gereden.

Een woordvoerder van de spoorwegmaatschappij wil niet speculeren over de oorzaak van het treinongeluk. "We zullen snel weten met welke snelheid de trein reed, als we eenmaal de zwarte dozen hebben onderzocht", zegt hij tegen persbureau AFP.

Sint Jacob

Donderdag is een feestdag in Santiago de Compostela. De festiviteiten ter ere van patroonheilige Sint Jacob zouden 's avonds al beginnen met vuurwerk. Alle feestelijkheden zijn afgelast.

Bent u in de buurt van het ongeluk of kent u mensen die daar zijn, dan komt de NOS graag met u in contact via ooggetuige@nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl