NOS NieuwsAangepast

Detentiecentrum Australië: "Niet eens geschikt als hondenkennel"

"Verkrachtingen zijn er aan de orde van de dag", zegt Rod St. George, een voormalig manager van een detentiecentrum op Manus Island, bij Australië. Op dat eiland komen bootvluchtelingen die erin slagen Australie te bereiken terecht. De omstandigheden daar zijn volgens Rod meer dan verschrikkelijk.

In het kamp zitten zo'n 300 vluchtelingen, die slechter worden behandeld dan mensen in een gevangenis. "Het zijn afgrijselijke verhalen", vertelt Robert Portier, correspondent in Australië. "Zelfmoordpogingen, verkrachtingen en geweld komen dagelijks voor." Het hele gesprek met Robert vind je rechts van dit artikel.

In Australië zou dit detentiecentrum niet eens geschikt zijn als hondenkennel. Daar zou je de gevangenis voor in moeten.Rod St. George, voormalig manager

Bewakers weten alles

Bewakers weten er alles van, vertelt Rod, maar doen niks. Zijn onthullingen komen net op het moment dat Australische overheid heeft besloten dat alle bootvluchtelingen voortaan naar Papoea Nieuw-Guinea moeten. Als ze dan een verblijfsvergunning krijgen, moeten ze daar ook nog eens blijven.

De kans dat een vluchteling daadwerkelijk in Australië belandt, bestaat dus bijna niet meer. Het centrum in Manus Island moet daarom ook worden uitgebreid tot zo'n 3000 plekken.

Naar aanleiding van de onthullingen stelt het ministerie van Immigratie een onderzoek in. Maar Robert Portier vertelt dat de Australiërs vluchtelingen willen afschrikken. "En hoe verschrikkelijk de verhalen over Manus Island ook zijn, stiekem komt dit misschien wel goed uit."

Hieronder vind je de hele reportage van het Australische SBS Dateline:

Manus Island

Manus Island is al sinds de oprichting gehuld in mysterie. Dat is dan ook meteen het enige probleem met het verhaal, vertelt Portier. "We kunnen dit zelf niet controleren, want journalisten mogen geen kijkje nemen in het kamp." Dat ondervond Mark Davis, de journalist aan wie de kampmanager zijn verhaalde vertelde, al eerder. Hij probeerde het eiland in Papoea Nieuw-Guinea te bezoeken, maar dat ging niet erg makkelijk. Keep out! Het verslag van zijn poging zie je hieronder.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl