Werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW zijn kritisch over de plannen van ontwikkelingsorganisatie Cordaid voor armoedebestrijding in Nederland. "Er is een risico dat Cordaid-projecten oneerlijke concurrentie opleveren voor kleine bedrijven, die het op eigen kracht moeten doen," zegt een woordvoerder.

In Breda gaat Cordaid een project ondersteunen waarbij mensen vanuit een uitkering een bedrijfje kunnen beginnen. En in de regio Arnhem-Nijmegen helpt Cordaid een boerencoöperatie met het opzetten van een versmarkt, met voedsel voor arme mensen.

Kerkelijke charitas

Ook directeur Karimi van ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib heeft vraagtekens bij het initiatief. Ze vindt dat Cordaid "in een welvarend land als Nederland" niet de taak van de overheid moet overnemen.

GroenLinks-fractieleider Van Ojik is het daarmee eens. "We moeten echt niet terug naar de tijd van de kerkelijke charitas, waarin armen zijn aangewezen op de goedwillendheid van burgers. Die fase zijn we in Nederland al zo'n honderd jaar voorbij."

Geen ontwikkelingsland

CDA-Kamerlid Mulder vindt het een verrassende stap van Cordaid. "Het is prima als ze zelf geld ophalen voor deze activiteiten, maar er moet geen ontwikkelingsgeld voor gebruikt gaan worden." Volgens de CDA'er lijkt het alsof Nederland een ontwikkelingsland aan het worden is, "maar dat zijn we bij lange na niet".

STER reclame