NOS NieuwsAangepast

Nuon duikt in rode cijfers

Energiebedrijf Nuon is in de eerste zes maanden van dit jaar diep in de rode cijfers gedoken. De omzet van 2,14 miljard euro bleef weliswaar nagenoeg gelijk, maar het nettoverlies liep op tot bijna een half miljard euro. Nuon moest 686 miljoen euro afschrijven.

De aanhoudend moeilijke marktomstandigheden zijn de belangrijkste oorzaak voor de slechte cijfers. "Zelfs meer omzet in de eerste koude maanden van 2013 heeft het verlies niet kunnen opvangen", zegt financieel directeur Peter Smink.

Overcapaciteit

Nuon blijft wel doorgaan met het investeren in duurzame energie, zoals windmolens in de Noord-Hollandse Wieringermeerpolder. In juni werd het windmolenpark Zuidlob in bedrijf genomen. De 25 windparken op het land leveren nu stroom aan bijna 240.000 huishoudens.

Nuon werd in 2009 door een Zweeds bedrijf gekocht maar de Zweden hebben er tot nu toe weinig plezier van gehad. De economische crisis, de hoge gasprijzen en de lage elektriciteitsprijzen drukken de resultaten.

Dat zorgt voor overcapaciteit waardoor bijvoorbeeld de gloednieuwe Magnum-gascentrale in de Eemshaven nauwelijks in bedrijf is. Omdat gascentrales buiten bedrijf zijn, leveren ze geen geld op. Daardoor is de centrale volgens boekhoudkundige regels minder waard en moet er dus op worden afgeschreven.

Opsplitsen

Het Zweedse moederbedrijf Vattenfall maakte gisteren al bekend dat er opnieuw flink afgeschreven moet worden op Nuon. Dit keer voor 2,6 miljard euro. In 2011 en 2012 moest er ook al fors afgeschreven worden. Nuon was in 2010 nog meer dan 10 miljard euro waard, nu staat het nog voor iets meer dan 6 miljard euro in de boeken.

Vattenfall wil de activiteiten splitsen in een Scandinavisch en een continentaal deel, waar Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk onder vallen. Topman Loseth zoekt naar partners die met Vattenfall kunnen samenwerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl