Door correspondent Joost van Egmond

Montenegro, een ons-kent-ons samenleving van een half miljoen inwoners aan de Adriatische Zee, krijgt vandaag zijn eerst Gay Pride. De organisatie is al blij als er drie mensen komen opdagen.

De organisatoren kregen in de afgelopen dagen een reeks doodsbedreigingen. Het homo-platform 'Vooruitgang' ziet de kleine parade in de kustplaats Budva vooral als een test. Ze zijn benieuwd naar de opkomst en de bereidheid van de politie en de regering om deelnemers aan de parade te beschermen.

De staat bekommert zich pas recent om het lot van seksuele minderheden. Nog maar een paar jaar geleden noemde de minister van mensenrechten het bestaan van homo's in zijn land "slecht nieuws."

Strategie

Onder druk van de Europese Unie, waar Montenegro lid van hoopt te worden, heeft het land onlangs een strategie tegen seksuele discriminatie gepresenteerd, maar die bestaat voorlopig vooral op papier.

Slechts een handvol mensen in Montenegro is dan ook uit de kast gekomen. Zdravko Cimaljevic, de voorzitter van 'Vooruitgang', deed dat in 2010: "Het was een grote verrassing voor het publiek dat er homoseksuelen in Montenegro zijn", schreef hij over die ervaring. Hij wordt nog steeds geregeld bedreigd.

De vorige poging tot een Gay Pride in Montenegro werd afgelast omdat mensen op straat werden aangevallen. De politie heeft beloofd de parade in Budva vandaag te beschermen, maar voor deelnemers is de grootste zorg hun herkenbaarheid. Zij moeten ook na de parade veilig over straat kunnen.

Veldslag

De afgelopen jaren werd op de Balkan een reeks van meer en minder succesvolle Gay Prides georganiseerd. Berucht werden optochten in Belgrado en Split, die uitliepen op een veldslag tussen politie en relschoppers die de parades verstoorden.

Lichtend voorbeeld voor activisten is de Gay Pride in Zagreb, de hoofdstad van Kroatië. Die parade groeide van een belegerd evenement uit tot een ongedwongen feest waar dit jaar ruim tienduizend mensen aan deelnamen, ondanks felle tegenstand van conservatieven.

STER reclame