Het gerechtshof in Den Haag heeft de uitlevering van de Pakistaans-Nederlandse terreurverdachte Sabir K. aan de Verenigde Staten verboden. Er is te veel onzekerheid over mogelijke betrokkenheid van de Amerikanen bij de foltering van K. in Pakistan, vindt het hof.

K., die door de VS wordt verdacht van terroristische activiteiten tegen Amerikaanse troepen in Afghanistan, werd gefolterd toen hij in Pakistan vastzat. In 2011 stuurde Pakistan hem terug naar Nederland, waarop de VS een uitleveringsverzoek deed.

Martelingen

Minister Opstelten stond de uitlevering toe, maar K. vocht dat aan. Hij stelt onder meer dat de VS betrokken was bij de martelingen door de Pakistaanse geheime dienst. Het hof zegt nu dat dat er inderdaad vraagtekens zijn over de rol van de Amerikanen.

In mei verzocht het hof de Nederlandse staat om nader onderzoek te doen, maar dat vond de staat niet nodig. Het hof stelt daarom nu dat een uitlevering van K. onrechtmatig zou zijn, "nu de staat niet heeft voldaan aan zijn onderzoeksplicht".

Posttraumatische stressstoornis

De rechtbank in Den Haag verbood de uitlevering van K. al eerder, maar op andere gronden. De rechter vond toen dat er in de VS niet genoeg garanties waren voor een juiste behandeling van de posttraumatische stress-stoornis van K. Na de uitspraak van de rechtbank in april werd K. al op vrije voeten gesteld. Wel moet hij zich nog dagelijks op een politiebureau melden. Zijn advocaat gaat nu om opheffing van die voorwaarde vragen.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie kan nog in cassatie gaan tegen het arrest. In een reactie zegt een woordvoerder dat het ministerie de uitspraak eerst gaat bestuderen.

STER reclame