De Europese Unie heeft de militaire tak van de Libanese beweging Hezbollah op de terreurlijst gezet. De ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 lidstaten zijn het daarover eens geworden in Brussel.

De aanleiding voor de maatregel is een bomaanslag op een Bulgaarse bus met Israëliërs afgelopen zomer. Volgens de Bulgaarse regering zat Hezbollah achter de aanslag. De Libanese beweging noemde dat een Israëlische lastercampagne.

Doordat Hezbollah nu op de terreurlijst staat, kunnen onder meer de banktegoeden worden bevroren en reisverboden worden opgelegd.

Blij

Minister Timmermans is blij met "deze belangrijke stap", zegt hij op Facebook. "Hezbollah houdt zich bezig met terreur. Daarom komt de militaire tak nu op de terroristenlijst."

Nederland beschouwt de sjiitische Hezbollah vanaf 2004 als terroristische organisatie en pleit sinds die tijd voor het plaatsen van Hezbollah op de EU-terreurlijst.

Assad

Hezbollahstrijders vechten in het buurland Syrië aan de kant van de troepen van president Assad. Zij worden bewapend en gefinancierd door het sjiitische regime in Iran.

Hezbollah heeft naast gewapende milities ook een politieke partij en verschillende sociale programma's. Zo zitten er twaalf Hezbollah-politici in het parlement en heeft de organisatie een aantal ziekenhuizen en klinieken waar leden een gratis behandeling kunnen krijgen. Ook geeft Hezbollah geld en voedsel aan armen.

STER reclame