NOS NieuwsAangepast

Huizenprijzen tien procent lager

In een jaar tijd zijn de huizenprijzen bijna 10 procent gedaald. In juni lag de prijs van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,6 procent lager dan in dezelfde periode een jaar geleden. De daling is bovendien scherper dan in mei. Vrijstaande woningen daalden het meest in prijs.

Volgens het CBS en het Kadaster is de gemiddelde prijs van een koopwoning momenteel 206.000 euro. De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in juni op hetzelfde niveau als eind 2002. Ten opzichte van de prijspiek in augustus 2008 zijn dezelfde huizen in vijf jaar tijd 21 procent goedkoper geworden.

Verkooppiek

In het tweede kwartaal wisselden eenderde minder huizen van eigenaar. In de eerste zes maanden werden in totaal 45.201 huizen verkocht, een daling met 22,8 procent ten opzichte van verleden jaar. De verkoop van hoek- en tussenwoningen daalde met 40 procent, die van appartementen met 29 procent.

De sterke daling wordt wel vertekend door de verkooppiek in mei en juni 2012. Toen besloten veel mensen om vòòr 1 juli 2012 toch nog snel een huis te kopen door de onzekerheid rond de overdrachtsbelasting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl