België heeft een nieuwe koning. Filip, de opvolger van koning Albert, heeft om 12.10 uur in het Belgische parlement de eed afgelegd. Hij deed dat in drie talen: Nederlands, Frans en Duits. Filip is nu de zevende koning der Belgen.

Bij de beëdiging waren ruim 500 genodigden aanwezig, onder wie regerings- en parlementsleden, premier Di Rupo, José Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, ambassadeurs en mensen uit diverse maatschappelijke organisaties. Ook de vier kinderen van Filip en Mathilde woonden de ceremonie bij.

Het Vlaams Belang liet verstek gaan bij de eedaflegging. De Vlaams nationalistische en republikeinse partij N-VA stuurde een kleine delegatie. Partijleider Bart de Wever was niet aanwezig.

Balkonscène

Filip nam plaats op de troon, waarop ook zijn vader op 9 augustus 1993 zat tijdens zijn beëdiging.

Anders dan bij koning Boudewijn in 1951 en koning Albert in 1993 werd de eedaflegging van Filip niet verstoord door protesten uit het parlement.

Om 13.00 uur verschijnt de koninklijke familie op het balkon van het Koninklijk Paleis voor de balkonscène. Later vanmiddag nemen de oude en de nieuwe koning samen het defilé af op het Paleizenplein in Brussel.

Titels

Eerder vanochtend deed Albert II afstand van de troon in het Koninklijk Paleis. Hij tekende daar de akte van troonsafstand. Filip was op dat moment nog geen koning. Dat werd hij pas toen hij de eed had afgelegd.

Albert mag zijn titel koning behouden. België heeft nu dus twee koningen, maar alleen Filip is staatshoofd. Daarnaast zijn er nu drie koninginnen: koningin Fabiola, de weduwe van koning Boudewijn, koningin Paola en koningin Mathilde.

STER reclame